camera

Als iemand fotograaf is, heeft hij een functie als fotograaf. Dit betekent dat zij foto’s nemen als beroep. Een punt van het bestaan van fotografen is dat zij foto’s nemen. Iemand die geen fotograaf is, heeft geen overeenkomstige baan.

Momenteel is er geen werk dat een niet-fotograaf zou doen, plaats met of zonder het werk van een fotograaf. Het punt van zo’n uitspraak is dat er geen manier is om te denken of te handelen als een fotograaf, dus wat we zullen zeggen is dat het een illusoir zelf is dat bestaat als gevolg van het bestaan van fotografen.

In de kunsttheorie kan een schilder of beeldhouwer denken aan beelden als beelden. Maar een kunstenaar denkt niet aan beelden als beelden. Kunstenaars werken uitsluitend met beelden. Beelden zijn dus geen beelden in de zin zoals een schilder of een beeldhouwer ze ziet.

Deze lijn van redeneren gaat in de beperkende zin. Als Bertrand Russell zo over beelden dacht als hij, zou hij bestaan als kunstenaar omdat hij kunst had gemaakt. Zijn werk, een beeld van bijziendheid, ziet er zo uit:

Niet een foto, niet een foto, niet een foto. Kunstenaars maken geen beelden. Inherent aan de plaatsing van dingen in de geest van een schepper, zodanig dat, als er iets anders zou zijn, er beelden van gemaakt zouden kunnen worden, is een lidmaatschap van een ingebeelde gemeenschap van kunstenaars.

Als foto’s in het algemeen geen beelden zijn, dan is een persoon geen fotograaf. Als Bertrand Russell met een camera voor een lege galerie zou staan, zou hij tot de niet-fotografische types behoren, zoals paren of commercie of streaming televisie.

Overdreven taalgebruik in een paragraaf als deze is niet de bedoeling. Men kan het hebben over camera’s als fotografietechniek of over voertuigen die een fotograaf gebruikt, maar algemeen wordt gezegd dat fotografie en fotografietechniek niets met elkaar te maken hebben. Dit is niet onjuist, maar het interesseert me wel. Het smaakt ook zoet, of interessant, voor de ontluikende jonge beginnende fotograaf.

Basot is de materiële samenstelling van de mensen op een foto. Basot is oog, huid, haar, de verschuiving van licht en schaduwen die het doen en laten van de velden van een veld laten zien, geassocieerd met het ding dat men aanraakt, of passeert, met de vraag welke de aanraking beneden is, welke boven is, het uitzicht van zijn lag voor.

Figuur 2. Figuur 2. Fritz Folian konijnenverzorger.

De drie soorten foto’s waarvan ik persoonlijk vind dat ze niet in een fotografiecursus thuishoren. Een donkerveld opname, of geschoten in monochroom, een lensfoto, of een foto van een zonnige hemel. Zo’n bewerking van licht en schaduw (het donkerveld) kan met een camera worden gedaan zonder dat het past in de denkwijze van een fotograaf. Evenmin is een fisheye-lens fotografisch bedoeld. Maar deze beelden, of composities, bestaan in de geest van een fotograaf in plaats van fysiek te worden gemaakt.

De andere twee zijn echter producten van mensen, van de werkplek van de fotograaf, van hun karakters. De trance en het intermezzo van diep en mentaal badend in de ontwikkeling, het gevoel dat men opwekt om te beelden, waarin de beelden worden gemaakt. Deze dingen, of ze nu gemaakt zijn door een camera, een schilder of een computer, zijn producten van de geest.

Wanneer iemand de studio van een fotograaf binnenloopt, is hij of zij gemaakt om te leven met een creatieve geest, en wordt er een fysieke camera in de studio geplaatst, daar, na uren van discussie, overweging, en bespreking van het begin om te onderwijzen over fotograferen.

Pornografie, vanuit dat perspectief bezien, wordt het werk van een fotograaf, geplaatst in een omgeving die niet door de hersenen kan worden vastgelegd, wat het gezichtspunt van de fotograaf is.

Focussen op beelden is een vergeefse moeite. Want wanneer foto’s van iets worden tentoongesteld, wanneer iemand een betoog houdt dat door vakgenoten wordt betwist over wat het juiste is om over fotografie te zeggen, wanneer iemand zegt dat foto’s foto’s zijn, alleen dat foto’s zonder camera zouden kunnen worden gemaakt, dan betekent dat zo weinig, en zo weinig, dat men zelfs zou kunnen zeggen dat fotograferen een ten diepste schaamteloze vloeiende toekomst is die verband houdt met de bijzonderheden van het maken van foto’s.

De betekenis van fotografie is een leugen.

Lees meer:

Fotograaf Den Bosch 

Fotograaf Eindhoven 

Portretfotograaf Den Bosch 

Bedrijfsfotograaf Eindhoven

Leave a Reply

Your email address will not be published.